Då i stort sett hela min släkt kommer från ön Ösel (Saaremaa) utanför Estland, så har jag lärt mig prata ganska mycket estniska, på senare år. Men det estniska språket är ganska komplicerat. Ta detta med kasus. På svenska kan du böja ‘Henrik’ på ett fåtal olika sätt; till exempel Henrik (grundform) och Henriks (possesivt pronomen). På estniska kan du böja Henrik på 14 olika sätt. Vilket är ganska lite, om du jämför detta med finskan, där du kan böja Henrik på inte färre än 24 olika sätt.

Min fru däremot, kan ‘bara’ böja mig på ungefär 5 olika sätt, lite beroende på vad jag har gjort (eller inte gjort).

-Va, vad har jag nu gjort? Eller inte gjort?

-"Va, vad har jag nu gjort? Eller inte gjort?"

Hur som helst, för två år sedan, när det arrangerades friidrotts-EM här i Göteborg, skulle jag och min morbror Kenn smyga dit och prata lite med diverse estniska idrottare på restaurangen Lilla London på Avenyn. Vi träffade bland andra Erki Nool [Ärki Nåål] och sportministern (jag fick hans kort, men minns inte vad han heter).  Det roliga är att ‘Lilla’ på estniska betyder antingen lila, eller bög. Vilket är ganska roligt. Man undrar lite grann vem det var som bokade en restaurang för de estniska elitidrottsmännen som för dem heter ‘Bög-London’?

En annan sak som kan vara bra att veta, är att om du i Estland beställer en flaska ‘VIIN’ så får du sprit. Om du däremot beställer en flaska ‘VEIN’, då får du vin! Så man kan ju tänka sig det där lyckliga paret som är ute och dejtar eller är på sin första resa ihop…och så beställer de inför den romantiska middagen in en flaska VIIN. Och blir svinfulla och han tappar byxorna och hon ramlar över bordet.

Om du föreslår att du och dina nyfunna estniska vänner skall ha en liten mysig picknick, kanske på en filt i någon av Tallinns parker, är det av största vikt att du säger ‘picknick’ som just ‘picknick’, och inte säger det som om du särskrev det, alltså ‘pick nick’. Det betyder nämligen ‘långt samlag’ på estniska.

Hej svejs, picknickfejs

PS Det roligaste namnet har en av min mammas sysslingar. Han heter Enn Pook [en påk].

-“Jag var ute och spelade golf med En Påk idag”.
-“Jaha, det låter våldsamt”

Liknande inlägg på bloggen!

5 kommentarer till Liten estnisk språkkurs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Gilla Pers perversa verser!
MISSA INTE!
Ordvitsar i bildform - En Skruv Lös Glada Lappar
Arkiv
Kategorier